TLM Organizacija

Premda je T.L.M. festival po svojoj primarnoj vokaciji glazbena manifestacija, koncept cjelokupnog festivala je puno širi od samog glazbenog sadržaja. Ove (2019.) godine, uz glazbeni, festival nudi i edukativni, ekološki i sportsko-rekreacijski program kojeg provode:
• Glazbeni sastavi i glazbenici s područja Republike Hrvatske i susjednih zemalja
• Umjetnici – voditelji radionica iz područja (likovne, glazbene, ulične) umjetnosti
• Animatori – voditelji sportsko-rekreacijskih sadržaja
• Stručni predavači – voditelji javnih tribina o aktualnim i relevantnim društvenim pitanjima
Osim toga, ove godine prvi put organiziramo program izvan područja Ražina i sudjelujemo u velikom festivalskom projektuna Martinskoj u okviru kojeg će se održati prva/warm-up večer petog T.L.M. festivala.

„Oksid je poprilično napredovao kroz godine, ponajviše zbog posvećenosti članova izvrsnim i drugačijim projektima. Brojna predavanja, gostovanja, blues, punk i rock bendovi, ponešto za svakog“ (http://sibenskiportal.rtl.hr/2017/07/30/foto-totalno-drugaciji-ideja-o-oksidu-rodila-se-dok-smo-ispijali-kavu-i-smisljali-di-cemo-vanka/ 30/7/2017)

Da bi se razumjela sama ideja, a samim time i cilj, ovog dugoročnog projekta potrebno je uzeti u obzir okolnosti njezina nastanka i njezine primjene. Kontekst nastanka ideje podrazumijeva krizno razdoblje, ne samo Grada Šibenika i ostalih županijskih (urbanih i ruralnih) središta, već i na nacionalnoj razini. Od tih širih društvenih zbivanja nije pošteđena niti naša gradska četvrt – Ražine. Dapače, Ražine su zbog svojevrsnog „hibridnog“ statusa gradske četvrti manjak kvalitete života osjetile još jače i intenzivnije od preostalih gradskih četvrti. Mještani Ražina su na zadovoljenje nekih osnovnih, „egzistencijalnih“ potreba bili primorani pričekati sve do nekoliko prethodnih godina (kada je „riješen“ sustav javne odvodnje, izgrađeno igralište u vidu sportsko-rekreacijskog centra, itd.) dok su neke još uvijek na čekanju (postavljanje javne rasvjete u određenim ulicama, održavanje komunalnog reda, održavanje javnih i zelenih površina, postavljanje kanti za otpad, itd.). S obzirom na navedene nedostatke ne treba ni spominjati koliko su ograničene bile mogućnosti zadovoljenja kulturno-umjetničkih i društvenih potreba stanovnika.

Neformalni angažman kroz volonterske akcije čišćenja, oslikavanje zidova i javnih površina, organiziranje sportskih i glazbenih događanja i raznoraznih drugih mini projekata bio je dugo vremena naš način borbe protiv „sivila“ i razbijanja monotonije. Nakon godina neformalnog djelovanja, s T.L.M. festivalom odlučujemo svoje aktivnosti i djelovanje podignuti na ozbiljniju razinu odnosno započeti sa kontinuiranim i strukturiranim djelovanjem za lokalnu zajednicu kojoj pripadamo.

 

Komentari

Trenutno nema komentara vezano za ovaj post!

Komentiraj